Υποαλλεργικές τροφές κατοικίδιων
Οι υποαλλεργικές τροφές κατοικίδιων έχουν κερδίσει έδαφος, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ορισμένοι ισχυρισμοί μπορεί να παραπλανούν.
Οι υποαλλεργικές τροφές κατοικίδιων γνωρίζουν αυξανόμενη δημοτικότητα, ωστόσο ορισμένοι ισχυρισμοί μάρκετινγκ ενδέχεται να παραπλανούν τους κηδεμόνες, καθώς η ευαισθησία σε τροφές ποικίλει από ζώο σε ζώο.
Αλλεργία ή δυσανεξία;
Μια ανεπιθύμητη αντίδραση σε μια τροφή είναι μια μη φυσιολογική ή υπερβολική κλινική αντίδραση μετά την κατανάλωσή της ή κάποιου συστατικού που περιλαμβάνεται σε αυτή. Μπορεί να οφείλεται στο ανοσοποιητικό σύστημα (γνωστή ως τροφική αλλεργία ή υπερευαισθησία) ή να μη σχετίζεται με το ανοσοποιητικό, δηλαδή να είναι μια τροφική δυσανεξία, πιθανώς αποτέλεσμα κάποιας μεταβολικής δυσλειτουργίας, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη. Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε τροφές, στις γάτες και τους σκύλους εκδηλώνονται κυρίως με φαγούρα στο δέρμα ή στα αυτιά και με γαστρεντερικά συμπτώματα. Ωστόσο, οι τροφικές αλλεργίες πρέπει να διαχωρίζονται από άλλες αιτίες, καθώς αλλεργίες από ψύλλους ή περιβαλλοντικούς παράγοντες (όπως ακάρεα σκόνης, γύρη ή γρασίδι) είναι πολύ συχνότερες. Επειδή τα συμπτώματα συχνά μοιάζουν, οι περιβαλλοντικές αλλεργίες συχνά συγχέονται με τις τροφικές και μια αλλαγή στη διατροφή δεν έχει πάντα αποτέλεσμα.
Διάγνωση τροφικών αλλεργιών
Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι εξετάσεις αίματος, σιέλου ή τριχών μπορούν να διαγνώσουν με αξιοπιστία τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίες. Η μοναδική αξιόπιστη μέθοδος είναι η δίαιτα αποκλεισμού, δηλαδή η αντικατάσταση της τροφής που ήδη καταναλώνει το ζώο με μια άλλη που περιλαμβάνει μόνο μία πηγή πρωτεΐνης και μία πηγή υδατανθράκων, τις οποίες το ζώο δεν έχει ξαναδοκιμάσει. Η καλύτερη επιλογή για τη διαδικασία αυτή είναι μια σπιτική δίαιτα ή μια κτηνιατρική τροφή με υδρολυμένες πρωτεΐνες, όπου οι πρωτεΐνες έχουν διασπαστεί σε μικρότερα συστατικά. Όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, η διάγνωση επιβεβαιώνεται με μια δοκιμή πρόκλησης, δηλαδή με την επανεισαγωγή του “ύποπτου” συστατικού από την παλιά τροφή.
Υπάρχουν πραγματικά τροφές σκύλων χωρίς αλλεργιογόνα;
Κάθε προϊόν που περιέχει πρωτεΐνες που δεν έχουν υποστεί διάσπαση μπορεί δυνητικά να προκαλέσει αντίδραση σε ζώα με προδιάθεση σε αυτές. Οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να αναπτύξουν αλλεργία σχεδόν σε οποιοδήποτε συστατικό κάποιας τροφής. Η χρήση εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης, όπως καγκουρό ή ελάφι, δεν προλαμβάνει τις αλλεργίες· αυτές οι πηγές δεν είναι λιγότερο αλλεργιογόνες από το κοτόπουλο ή το μοσχάρι, απλώς σπανίως περιλαμβάνονται σε τροφές, οπότε οι αλλεργίες σε αυτές είναι σπάνιες. Στην πραγματικότητα, κάθε πηγή πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση εφόσον καταναλώνεται τακτικά. Η εναλλαγή των πρωτεϊνών στη διατροφή δεν προλαμβάνει τις τροφικές αλλεργίες, απλώς μπορεί να περιορίσει τις επιλογές σε μια μελλοντική δίαιτα αποκλεισμού. Δεν υπάρχουν πλήρως υποαλλεργικές τροφές, εκτός από εκείνες που βασίζονται αποκλειστικά σε υδρολυμένες πρωτεΐνες, μειώνοντας τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης. Όλες οι υπόλοιπες βιομηχανικά παραγόμενες τροφές περιέχουν ακέραιες πρωτεΐνες.
Συνήθη αλλεργιογόνα
Οι πιο συχνές τροφικές αλλεργίες σε σκύλους και γάτες αφορούν το μοσχάρι, τα γαλακτοκομικά, το κοτόπουλο και το αυγό, απλώς επειδή αυτά τα συστατικά χρησιμοποιούνται περισσότερο στη βιομηχανία τροφών εδώ και δεκαετίες. Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα δημητριακά σπάνια προκαλούν αλλεργίες· οι πρωτεΐνες ευθύνονται πολύ συχνότερα. Κάποιες φορές οι αλλεργίες μπορεί να σχετίζονται με φυτικά συστατικά, αλλά αυτό συμβαίνει λιγότερο συχνά απ’ ό,τι με τις ζωικές πρωτεΐνες.
Εμπορικές τροφές και περιορισμένες συνταγές
Πολλές εταιρείες έχουν λανσάρει εμπορικά διαθέσιμες τροφές που διαφημίζονται ως «κατάλληλες για ζώα με αλλεργίες». Αυτή η τάση εκφράζεται μέσω των λεγόμενων «limited ingredient diets» (δίαιτες με περιορισμένα συστατικά) που περιέχουν συνήθως μόνο ένα είδος κρέατος και έναν υδατάνθρακα. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι τροφές ενδέχεται να περιέχουν ίχνη άλλων πρωτεϊνών που δεν αναγράφονται στη συσκευασία, επειδή ο ίδιος εξοπλισμός χρησιμοποιείται για διαφορετικές τροφές χωρίς πλήρη καθαρισμό μεταξύ των διαδικασιών παραγωγής. Η πιθανότητα επιμόλυνσης καθιστά τις ελεύθερης διάθεσης τροφές ακατάλληλες για κατοικίδια με επιβεβαιωμένες τροφικές αλλεργίες, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της διάγνωσης και της θεραπείας. Οι κατασκευαστές και οι λιανέμποροι πρέπει να εξετάζουν με προσοχή κάθε ισχυρισμό περί υποαλλεργικών τροφών, καθώς η ακρίβεια και η διαφάνεια στις ετικέτες αποτελούν ουσιαστικό παράγοντα εμπιστοσύνης.





