Λίπος στις γάτες
Οι υδατάνθρακες δεν ευθύνονται για την αύξηση του σωματικού λίπους στις γάτες.
Τα υψηλά επίπεδα υδατανθράκων στις φόρμουλες των τροφών για γάτες θεωρούνται ανησυχητικά, καθώς το ποσοστό των παχύσαρκων γατών παγκοσμίως συνεχίζει να αυξάνεται. Ένα πρόσφατο άρθρο του Πανεπιστημίου του Γκελφ, στο Οντάριο του Καναδά, εξετάζει κατά πόσο οι υδατάνθρακες στις τροφές μπορεί να συμβάλλουν στην παχυσαρκία και στην αντίσταση στην ινσουλίνη στις γάτες. Πρόκειται για το άρθρο με τίτλο “Οι υδατάνθρακες στη διατροφή δεν αυξάνουν το σωματικό λίπος ή την ινσουλίνη και τη γλυκόζη στις γάτες” που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Animal Science.
Υδατάνθρακες, βάρος και ινσουλίνη στις γάτες
Οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα από τη φύση τους και χρειάζονται θρεπτικά συστατικά που προέρχονται αποκλειστικά από ζωικά προϊόντα. Γι’ αυτό η φυσική τους διατροφή είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε υδατάνθρακες. Έχοντας αυτό κατά νου η χορήγηση υψηλών επιπέδων υδατανθράκων στις γάτες είναι αμφιλεγόμενη, οδηγώντας σε ανησυχίες σχετικά με την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη. Προηγούμενη σχετική έρευνα για την επίδραση των υδατανθράκων στο βάρος και την αντίσταση στην ινσουλίνη έχει οδηγήσει σε ανάμικτα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, γεγονός που καθιστά αναγκαία την παρούσα ανάλυση. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια ανάλυση βασισμένη σε 16 μελέτες, εξετάζοντας την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεΐνες στη διατροφή, την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, το σωματικό βάρος και άλλα σωματικά χαρακτηριστικά στις γάτες. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν στατιστικά μοντέλα για να προβλέψουν τη μάζα σωματικού λίπους, τις συγκεντρώσεις ινσουλίνης και γλυκόζης.
Τα ευρήματα της ανάλυσης
Η ανάλυση έδειξε ότι η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες στη διατροφή των γάτων δεν αυξάνει τη μάζα λίπους. Αντίθετα, το λίπος βρέθηκε να σχετίζεται στενότερα με το αυξημένο λίπος στο σώμα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επιπλέον, η υψηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων οδήγησε σε ελαφρά μείωση της μάζας λίπους στις λεπτές γάτες. Όσον αφορά την ινσουλίνη, οι ερευνητές δε βρήκαν σημαντική σχέση μεταξύ της πρόσληψης υδατανθράκων και των επιπέδων ινσουλίνης. Ωστόσο, σημείωσαν ότι το υψηλότερο ποσοστό λίπους μπορεί να είναι η αιτία για τις αυξήσεις στα επίπεδα της ινσουλίνης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαχείρισης της πρόσληψης λίπους στις γάτες. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υδατάνθρακες δεν επηρέασαν σημαντικά τα επίπεδα της γλυκόζης, καθώς η συνολική πρόσληψη θερμίδων και το σωματικό βάρος έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο.
Αυτό καταδεικνύει την ανάγκη για τροφές τέτοιες που να ανταποκρίνονται στις ενεργειακές ανάγκες των γατών χωρίς να τους δίνουν υπερβολικά πολλές θερμίδες, κάτι που μπορεί να προλάβει προβλήματα στα επίπεδα σακχάρου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτά τα ευρήματα αμφισβητούν την επικρατούσα αντίληψη ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι επιζήμια για την υγεία των γατών. Αντίθετα, υπογραμμίζουν την ανάγκη εστίασης στο λίπος και στην υπερβολική πρόσληψη τροφής όσον αφορά τον ρόλο που διαδραματίζουν στην παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη στις γάτες. Αυτή η έρευνα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τους κηδεμόνες κατοικίδιων και τους κτηνιάτρους, τονίζοντας τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής και την ανάγκη επανεξέτασης του ρόλου των υδατανθράκων στην υγεία των γατών. Συμπερασματικά, εστιάζοντας στα σωστά διατροφικά συστατικά, μπορεί να επιτευχθεί η διαχείριση και η βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των κατοικίδιων γατών.