Φρέσκια τροφή για σκύλους

Μελέτη δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι σκύλοι που τρέφονται με φρέσκια τροφή έχουν βελτιωμένο μεταβολισμό, ενισχυμένη υγεία και υγιέστερη γήρανση.

Μια ετήσια μελέτη μεταβολομικής, σε συνεργασία της The Farmer’s Dog, εταιρείας τροφών για σκύλους που παράγει φρέσκες τροφές για σκύλους, κατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση, και του Πανεπιστημίου Cornell, έδειξε ότι οι σκύλοι που τρέφονται με φρέσκες, υψηλής ποιότητας τροφές παρουσιάζουν βελτιωμένο μεταβολισμό και χαμηλότερα επίπεδα ουσιών που σχετίζονται με τη γήρανση και τις χρόνιες παθήσεις.

Η μελέτη, υπό την καθοδήγηση της Δρ. Heather Huson, επίκουρης καθηγήτριας Κτηνιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Cornell, εξέτασε τα οφέλη της φρέσκιας τροφής που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση στη μεταβολική υγεία και τη γήρανση σε 22 ηλικιωμένους σκύλους σλεντ Αλάσκας που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την έλξη έλκηθρων σε χιονισμένα ή παγωμένα εδάφη. Η ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πιστοποιημένων κτηνιατρικών διατροφολόγων της The Farmer’s Dog, συνέκρινε τις φρέσκες, ελάχιστα επεξεργασμένες συνταγές με τις ξηρές τροφές.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι σκύλοι που τρέφονταν με φρέσκες τροφές παρουσίασαν γρήγορη και διαρκή μεταβολική αλλαγή ήδη από τον πρώτο μήνα, με χαμηλότερα επίπεδα προχωρημένων προϊόντων γλυκοζυλίωσης (AGEs) — επιβλαβών ενώσεων που σχετίζονται με τη γήρανση και τις χρόνιες παθήσεις. Επιπλέον, οι σκύλοι αυτοί είχαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου και 1,5-ανυδρογλυκιτόλης (βιοδείκτης γλυκαιμικού ελέγχου), καθώς και σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις συγκεκριμένων AGEs, όπως η N6-καρβοξυμεθυλο-λυσίνη και η πυραλίνη. “Για χρόνια οι κηδεμόνες μας έλεγαν ότι οι σκύλοι τους ευημερούν με φρέσκες δίαιτες όπως αυτές της The Farmer’s Dog, και αυτή η μελέτη δείχνει επιτέλους τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια: μια σημαντική αλλαγή στον μεταβολισμό. Το χάσμα μεταξύ έντονα επεξεργασμένων τροφών και ελάχιστα επεξεργασμένων, φυσικών τροφών μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό,τι φανταζόμασταν και μπορεί να επαναπροσδιορίσει τις δυνατότητες για την υγεία και τη μακροζωία των σκύλων”, δήλωσε ο Jonathan Regev, συνιδρυτής και CEO της The Farmer’s Dog.

Επιπλέον ευρήματα περιλάμβαναν υψηλότερα επίπεδα εργοθειονίνης, μιας ισχυρής αντιοξειδωτικής ένωσης, καθώς και αυξημένα επίπεδα καρνοσίνης και ανσερίνης (μεταβολίτες σχετικοί με την ιστιδίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες). Αυτές οι αλλαγές υποδηλώνουν αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα και μειωμένο οξειδωτικό στρες.

Οι σκύλοι εμφάνισαν επίσης αυξημένο μεταβολισμό διακλαδισμένων αμινοξέων (BCAA), με υψηλότερα επίπεδα λευκίνης, ισολευκίνης και βαλίνης και των παραγώγων τους. Παρουσιάστηκαν επίσης αυξημένα επίπεδα γλυκερόλης και γλυκερόλης-3-φωσφορικού (δείκτες λιπόλυσης), καθώς και υψηλότερα επίπεδα μακράς αλύσου ω-3 λιπαρών οξέων. Το γ-υδροξυβουτυρικό (BHBA), μια κετονική ένωση, αυξήθηκε, αντανακλώντας βελτιωμένη χρήση λιπών και υγιή κέτωση. Το μηλονικό οξύ, δείκτης σύνθεσης λιπαρών οξέων, μειώθηκε στην ομάδα της φρέσκιας τροφής, υποδηλώνοντας πιο αποδοτικό μεταβολικό προφίλ σε σχέση με τους σκύλους που τρέφονταν με ξηρές τροφές.

“Η ένταση και η συνέπεια των μεταβολικών επιπτώσεων που παρατηρήσαμε ήταν γρήγορη, διαρκής και εντυπωσιακή. Η φρέσκια, ελάχιστα επεξεργασμένη τροφή μετέφερε τον μεταβολισμό των σκύλων σε ένα ευεργετικό εναλλακτικό προφίλ, με δείκτες βελτίωσης της μυϊκής και νευρολογικής υγείας, ενισχυμένη αντιοξειδωτική άμυνα και μειωμένη παραγωγή προχωρημένων προϊόντων γλυκοζυλίωσης. Αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο για την κατανόηση της μεταβολικής υγείας και διατροφής των σκύλων”, δήλωσε ο Δρ. Joseph Wakshlag, πιστοποιημένος κτηνίατρος-διατροφολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας που διεξήγαγε τη μελέτη.